Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Δικά τους τα μέτρα, δική μας η ζωή



Τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να δώσει μέσω της Τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) σε κεφάλαιο και τράπεζες ένα κολοσσιαίο ποσό από 11,5 ως 20 δισ. δε θα έχουν παρά μόνο ένα αποτέλεσμα: το βούλιαγμα της πλειοψηφίας της κοινωνίας σε μια κατάσταση αργού θανάτου, χωρίς ένα σίγουρο πιάτο φαΐ, χωρίς δικαιώματα και ελευθερίες, στο έλεος της φτώχειας, της αρρώστιας, του κρύου και της αμορφωσιάς.

Η κυβέρνηση του Σαμαρά και των συνενόχων του Βενιζέλου και Κουβέλη έχει παραδώσει τα πάντα στο όνομα του χρέους και της παραμονής στο ευρώ που αποδεικνύεται σε όπλο μαζικής καταστροφής, θανατηφόρο  για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ανθρώπινες ανάγκες.

Η ΕΕ αποδεικνύεται ένα πανευρωπαϊκό στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους λαούς, που μετατρέπονται μέρα με τη μέρα σε σκλάβους του ευρωπαϊκού κεφαλαίου που με επικεφαλής το γερμανικό μετατρέπει ολόκληρες χώρες σε απέραντες εκτάσεις κοινωνικής ερήμου με  φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, με κατεστραμμένες κοινωνικές υποδομές και δίκτυα.

Είναι γελασμένη η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ εάν νομίζει ότι θα εφαρμόσει αυτό το πακέτο μέτρων που συμφώνησε με την Τρόικα.

Ο λαός έδειξε με τη μεγάλη απεργία στις 26/9 ότι δεν τους προσκυνάει.

Αντιστέκεται και είναι σε θέση μάχης για να νικήσει με κάθε μέσο στον κοινωνικό πόλεμο που μας έχουν κηρύξει.

Απέδειξε με τη μεγαλειώδη συμμετοχή του, ότι δεν “καταπίνει” το δηλητήριο του φασισμού που προπαγανδίζει η ναζιστική σέχτα όταν στο όνομα του λαού, μετατρέπει σε εχθρούς του, τους πιο αδύναμους και ανυπεράσπιστους για να σπείρει το διχασμό και την αλληλοεξόντωση στο στρατόπεδο των καταπιεσμένων, στηρίζοντας τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και  του κεφαλαίου.

Ούτε όμως θα “τσιμπήσει” στα επικοινωνιακά κόλπα κυβερνητικών επιτελών, δημοσιογράφων και καναλιών που είναι έτοιμοι να ρίξουν στην αρένα τους “γερόλυκους” της διαπλοκής για να ικανοποιήσουν το “λαϊκό αίσθημα”, να αποπροσανατολίσουν τη δημόσια συζήτηση από το σφαγείο που ετοιμάζουν και να διασώσουν τελικά την ουσία της πολιτικής και των στόχων τους.  

Είναι ώρα του ξεσηκωμού. Όλοι και όλες στο πόδι, κάθε χώρος δουλειάς, κάθε σχολείο και σχολή, κάθε πλατεία, χωριό και γειτονιά να γίνει τόπος για να θα οργανωθεί η εξέγερση που θα σαρώσει το σάπιο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο και την κυβέρνησή του. Για να ξηλώσει τα μέτρα και τα μνημόνια με όλους τους νόμους και τις συμφωνίες, να διώξει την Τρόικα και τους μηχανισμούς της.

Είναι η ώρα του λαού που με τον αγώνα και την οργάνωσή του θα βάλει τέλος στον κατήφορο με τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο από ευρώ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο.
Για να περάσει ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια της κοινωνίας και των εργαζομένων, για να βγει η κοινωνία από τον κύκλο του χρέους και της καπιταλιστικής κρίσης.

Στηρίζουμε τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το συντονισμό σωματείων και ομοσπονδιών, που επιχειρούν να υπερβούν την αδράνεια και την καθυστέρηση, για να οργανώσουν μέσα από μαζικές, ανοιχτές και μαχητικές διαδικασίες την αντεπίθεση που θα σαρώσει τα σχέδια της κυβέρνησης και των αφεντικών της.

Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς -Όχι στη δικτατορία της αγοράς

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Όλοι στην απεργία της 26ης Σεπτέμβρη!


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ - ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ !

 - Έξω η Τρόικα – έξω τώρα από Ευρώ και Ευρωπαϊκή  
   Ένωση

-  Ν'ανατρέψουμε τα μέτρα και τον τρικομματικό εφιάλτη     
   ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ


ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ!

Πριν λίγους μήνες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ παρά την καταδίκη των μνημονιακών κομμάτων, κατόρθωναν να φτιάξουν κυβέρνηση με την υπόσχεση της «επαναδιαπραγμάτευσης» του μνημονίου.  Ήταν ένα τεράστιο ψέμα. Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι μια κυβέρνηση πραξικοπηματική,  κυβέρνηση υποτέλειας στις απαιτήσεις της Τρόικας, στις διαταγές των τραπεζών, του κεφαλαίου και της ΕΕ.  Ανακοινώνουν νέα εξοντωτικά μέτρα. Βάρβαρες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Διάλυση της Υγείας και της Παιδείας. Ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων, της γης του νερού του αέρα, των λιμανιών, των νησιών και των αεροδρομίων. Μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, νέα μείωση του κατώτατου μισθού. Προσπαθούν να σώσουν μόνο τις δυνάμεις καταστολής από τις περικοπές, θεωρώντας ότι ο ένστολος τραμπούκος των ΜΑΤ αξίζει περισσότερο από  ένα γιατρό ή ένα δάσκαλο. Μέχρι και το εξαήμερο θέλουν να επιβάλλουν για να μας κάνουν  σε όλο μας τον χρόνο δούλους  της εργοδοσίας.

Δεν υπάρχει «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεωνΔεν θα υπάρξει επιβίωση του λαού, χωρίς την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά, χωρίς σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, τους δανειστές και την ΕΕ.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ, ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 

Η κυβέρνηση  έστειλε τα ΜΑΤ  να φυλάνε τον Μάνεση για να σπάσει την ηρωική απεργία των Χαλυβουργών. Χάρισε την Αγροτική Τράπεζα και μαζί της το 40% της αγροτικής γης στον χρεοκοπημένο Σάλλα της Τράπεζας Πειραιώς. Χάρισε τα κλεμμένα δισεκατομμύρια της SIEMENS, (2 δις επίσημα) αθωώνοντας όσους «τα φάγανε». Ξεπλήρωσε  3.5 δις δάνειο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χαρίζοντάς τους  πάνω από 900 εκ ευρώ...

Η ελληνική κοινωνία μοιάζει με τοπίο καταστροφής. 5 χρόνια κρίσης και ύφεσης χωρίς τέλος έχουν οδηγήσει σε απώλεια κοινωνικού πλούτου που ισοδυναμεί μόνο με μεγάλο πόλεμο. Μόνο οι βιομήχανοι και τραπεζίτες βγάζουν καθημερινά δισεκατομμύρια από αυτό το μακελειό.  

Ή θα διαλέξουμε το δρόμο της επιβίωσης και της αξιοπρέπειας, κλιμακώνοντας τους αγώνες για ν' ανατρέψουμε το Μνημόνιο και την Κυβέρνησή του και να φύγουμε από το βραχνά του χρέους και του ευρώ, ή θα μείνουμε στην εξαθλίωση, την ξενιτιά και το θάνατο.


ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ – ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ.

Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής κυνηγούν και δολοφονούν ανυπεράσπιστους μετανάστες φορτώνοντάς τους όλα τα δεινά, ενώ αθωώνουν την τρόικα,  το κεφάλαιο, το ευρώ και την ΕΕ. Κάνουν τις πλάτες στην Κυβέρνηση, μπλόκαραν ακόμη και τον τυπικό κοινοβουλευτικό έλεγχο για την Αγροτική Τράπεζα.  Είναι άνθρωποι του κράτους και του συστήματος, προστατευόμενοι και προστάτες των ΜΑΤ,  φονιάδες, άξιοι συνεχιστές των γερμανοτσολιάδων.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΔΗΜΑΡ υιοθετεί ουσιαστικά την ατζέντα της Χρυσής Αυγής, υψώνει τους ρατσιστικούς τόνους και προχωρά στα βάρβαρα πογκρόμ του περιβόητου «Ξένιου Δία».

Δεν θα τους περάσει! Γειτονιά τη γειτονιά θα τους διώξουμε! Με μαζικό αγώνα και αλληλεγγύη! Με κοινή πάλη όλων των εργαζομένων, ντόπιων και  μεταναστών!


ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΕ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!

Η τρικομματική κυβέρνηση και η Χρυσή Αυγή ορκίζονται στο ευρώ και την ΕΕ!  ΕΥΡΩ και ΕΕ σημαίνουν αποικιοκρατική κηδεμονία από την Τρόικα. Επίσημη τοκογλυφίαΜισθοί Βουλγαρίας, εργασιακές σχέσεις Κίνας..Τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Ξεπούλημα κάθε δημόσιου αγαθού και περιουσίας. Ένας στους δύο νέους άνεργος, 120 χιλ νέοι στην ξενιτιά.  Άγρια φορολογία στα εισοδήματα, τα σπίτια και τα χωράφια, κανένας φόρος στους πλούσιους.. Καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς. Κλείσιμο των εργοστασίων.  Μετατροπή της χώρας σε ξέφραγο αμπέλι των «επενδυτών».

Το ευρώ και η ΕΕ  είναι όπλα στα χέρια των τραπεζιτών και των πολυεθνικών για να βγάζουν κέρδη διαλύοντας τους λαούς.  Στο δίλημμα ευρώ ή καταστροφή απαντάμε. ΕΥΡΩ και ΕΕ σημαίνουν καταστροφή.  Έξω από το ευρώ και την ΕΕ. 


ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Να ξαναβγούμε στους δρόμους.  Να πιάσουμε το νήμα από τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις και τις πλατείες. Να οργανώσουμε την αντίσταση και την αλληλεγγύη.  Με ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, με κινηματικό δίχτυ αλληλεγγύης, με λαϊκές συνελεύσεις παντού. Με πρόγραμμα αντικαπιταλιστικό, που να ανοίγει επιτέλους έναν άλλο δρόμο απέναντι στην καταστροφή:

-Ανατροπή της πραξικοπηματικής Κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ-
- Άμεση μονομερής καταγγελία  του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, κατάργηση των μνημονιακών νόμων.-
- Έξω από το ευρώ και την ΕΕ.
- Διαγραφή του χρέους.
- Εθνικοποίηση των Τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων.
- Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις – Απαγόρευση των απολύσεων.
- Εργατικός, λαϊκός έλεγχος παντού από τον οργανωμένο λαό και τα όργανά του.
- Νόμιμοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες – έξω οι φασίστες και ο ρατσισμός.
-Αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της κοινωνίας, με κοινωνικό σχεδιασμό, δημόσια - κοινωνική ιδιοκτησία, σεβασμό του περιβάλλοντος.
- Στήριξη της αγροτιάς για διατροφική επάρκεια και αναγέννηση της υπαίθρου ενάντια στην ΕΕ, τους τραπεζίτες και τους μεγαλέμπορους.


Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ – ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Η ελληνική κοινωνία είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Μέσα στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση οι δυνάμεις του κεφαλαίου μας οδηγούν σε μια πρωτοφανή ιστορική οπισθοδρόμηση:. Μόνο εάν συγκρουστούμε και τους ανατρέψουμε, για να πάρουμε  τις τύχες του τόπου στα χέρια μας, μόνο εάν έρθουμε σε ρήξη με την ΕΕ, το ευρώ και το βραχνά του χρέους, μόνο εάν πάρουμε την εξουσία από τους εκμεταλλευτές, μπορεί να ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο.

Ο λαός και οι εργαζόμενοι πρέπει να επιβάλουν τη δική τους κυβέρνηση και τη δική τους εξουσία απέναντι στην εξουσία του  κεφαλαίου και της ΕΕ.  Με πρόγραμμα ανατροπής.  Με οργάνωση και αυτοάμυνα απέναντι στο «βαθύ κράτος» των δυνάμεων καταστολής και των φασιστικών ταγμάτων εφόδου, της προπαγάνδας, των ισχυρών του πλούτου. Με θεσμούς λαϊκής εξουσίας και εργατικού ελέγχου, στο δρόμο για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. Με  μετωπική συσπείρωση των δυνάμεων που θέλουν τη ρήξη και την ανατροπή. Με μια Αριστερά που δεν θα περιμένει να πέσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ σαν ώριμο φρούτο , αλλά θα οργανώνει το κίνημα και θα μπαίνει μπροστά στην πάλη για την ανατροπή και  την σωτηρία του εργαζόμενου λαού σήμερα!

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στη ΔΕΘ: επικίνδυνες αυταπάτες και δεξιά λογική



Η παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ έδειξε για άλλη μια φορά τα όρια και τις αυταπάτες του αριστερού κυβερνητισμού και του αριστερού ευρωπαϊσμού.

- Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε όρκους πίστης στο ευρώ παραβλέποντας ότι η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και οι στρατηγικές επιλογές της ΕΕ του κεφαλαίου είναι που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

- Απουσιάζει το αίτημα της άμεσης καταγγελίας των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Αντίθετα, το «πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί δεδομένο ότι θα συνεχίσουμε να εξαρτιόμαστε από τις δανειακές ροές από την Τρόικα. Όχι μόνο αυτό, αλλά το αίτημα για «ευρωπαϊκό μηχανισμό εγγύησης των καταθέσεων» ουσιαστικά σημαίνει αποδοχή των σχεδίων για «Τραπεζική Ένωση», δηλαδή για ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό έλεγχο από τους μηχανισμούς της ΕΕ.

- Αντί για το στόχο της άμεσης παύσης πληρωμών και της διαγραφής του χρέους τίθεται το θέμα της «επαναδιαπραγμάτευσης» της δανειακής σύμβασης και της προσωρινής αναστολής των πληρωμών.

- Το αίτημα της άμεσης εθνικοποίησης των Τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων έχει πλέον αντικατασταθεί από την παραμονή στο δημόσιο της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση ταυτίζεται με την «κοινωνική επιχειρηματικότητα» που υλοποιεί η κυβέρνηση μοιράζοντας τα ψίχουλα της ΕΕ σε επιχειρήσεις χωρίς αύριο και θέσεις εργασίας «κινέζικου τύπου», συνεχίζοντας έτσι όσα ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, πουλώντας ψεύτικες ελπίδες μιας καπιταλιστικής ανάπτυξης «με ανθρώπινο πρόσωπο».

- Το αίτημα για την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων απουσιάζει και αντικαθίσταται από γενικότητες για την αύξηση της απασχόλησης.

Με τέτοιο πρόγραμμα δεν μπορεί να γίνει πραγματική ρήξη με τις πολιτικές που οδήγησαν στην Μνημονιακή καταστροφή. Είναι επικίνδυνη αυταπάτη να πιστεύουν κόμματα της Αριστεράς ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη εντός των δανειακών συμβάσεων και εντός της ΕΕ. Τυχόν απόπειρα να γίνει αυτό το πρόγραμμα κυβερνητική πολιτική, στο τέλος θα οδηγήσει στον ίδιο φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Ούτε είναι τυχαίο ότι και πάλι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ενίσχυσε και με αυτή την παρέμβασή του την επικίνδυνη αντίληψη του «ώριμου φρούτου», που θέλει το λαό να υπομένει αδιαμαρτύρητα τα μέτρα, εφόσον σύντομα θα έρθει η «κυβέρνηση της Αριστεράς». Η τρικομματική κυβέρνηση δεν πρόκειται να φύγει εάν δεν ανατραπεί από έναν πανεργατικό και παλλαϊκό ξεσηκωμό. Στους δρόμους, στις απεργίες, στις καταλήψεις διαμορφώνεται ο συσχετισμός δύναμης, όχι στους διαδρόμους της βουλής.

Για να ανοίξει πραγματικά δρόμος ελπίδας για το λαό και τους εργαζομένους απαιτεί αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής όπως αυτό που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με αφετηρία:

- Την άμεση μονομερή καταγγελία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων
-  Τη διαγραφή του χρέους
-  Την άμεση έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ
-  Την εθνικοποίηση, χωρίς αποζημίωση, των τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων
-  Το εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει και επιβίωση του λαού αλλά και να υπάρξει πραγματική αξιοποίηση των συλλογικών παραγωγικών δυνάμεων.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Κάλεσμα του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Φθιώτιδας για συμμετοχή στην Γενική Απεργία της 26ης Σεπτέμβρη



Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα Φθιώτιδας

Δελτίο Τύπου

Η πρωτοβουλία Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Φθιώτιδας, καλεί όλους του πολίτες της Φθιώτιδας, εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, να συμμετάσχουν στη Γενική Απεργία στις 26/9 και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη συνεχιζόμενη ανάλγητη πολιτική των μνημονίων.
Καλούμε όλα τα σωματεία και τις Δευτεροβάθμιες Συνδικαλιστικές Ενώσεις του νομού σε κοινή αγωνιστική συμπόρευση.

Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη!

Μόνο με αγώνες μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Όλοι στην πλατεία Ελευθερίας, την Τετάρτη 26/9 και ώρα 12:00.

Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα Φθιώτιδας
1.       Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας
2.       ΕΛΜΕ Φθιώτιδας
3.       Σύλλογος Υγειονομικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας
4.       Σύλλογος Εργαζομένων ΜΟΔ (Τοπική Σωματειακή Επιτροπή)
5.       Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΤΕΙ Λαμίας
6.       Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Λαμίας
7.       Ένωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Δομοκού
Συμμετέχουν επιτροπές αγώνα και εργαζόμενοι από εργασιακούς χώρους που δεν υπάρχουν σωματεία ή αποφάσεις συμμετοχής από Δ.Σ. ή Γ.Σ.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ενημέρωση από την συνεδρίαση της ΚΣΕ την Παρασκευή 14/9


Για τις πολιτικές εξελίξεις και την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συζήτησε η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.


1. Αφού κατάρρευσε το παραμύθι της αναδιαπραγμάτευσης φαίνεται καθαρά ότι η  κυβέρνηση Σαμαρά είναι μια κυβέρνηση πραξικοπηματική,  κυβέρνηση υποτέλειας στις απαιτήσεις της Τρόικας, στις διαταγές των τραπεζών, του κεφαλαίου και της ΕΕ.  Ανακοινώνουν νέα εξοντωτικά μέτρα. Βάρβαρες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Διάλυση της Υγείας και της Παιδείας. Ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων, της γης του νερού του αέρα, των λιμανιών, των νησιών και των αεροδρομίων. Μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, νέα μείωση του κατώτατου μισθού. Προσπαθούν να σώσουν μόνο τις δυνάμεις καταστολής από τις περικοπές, θεωρώντας ότι ο ένστολος τραμπούκος των ΜΑΤ αξίζει περισσότερο από  ένα γιατρό ή ένα δάσκαλο. Μέχρι και το εξαήμερο θέλουν να επιβάλλουν για να μας κάνουν  σε όλο μας τον χρόνο δούλους  της εργοδοσίας.

2. Χρειάζεται να ξαναβγούμε στους δρόμους.  Να πιάσουμε το νήμα από τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις και τις πλατείες. Να οργανώσουμε την αντίσταση και την αλληλεγγύη.  Με ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, με κινηματικό δίχτυ αλληλεγγύης, με λαϊκές συνελεύσεις παντού. Με πρόγραμμα αντικαπιταλιστικό, που να ανοίγει επιτέλους έναν άλλο δρόμο απέναντι στην καταστροφή:

-Ανατροπή της πραξικοπηματικής Κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ-
- Άμεση μονομερής καταγγελία  του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, κατάργηση των μνημονιακών νόμων.-
- Έξω από το ευρώ και την ΕΕ.
- Διαγραφή του χρέους.
- Εθνικοποίηση των Τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων.
- Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις – Απαγόρευση των απολύσεων.
- Κάτω η εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς και σε ολόκληρη την κοινωνία.
- Εργατικός, λαϊκός έλεγχος παντού από τον οργανωμένο λαό και τα όργανά του.
- Νόμιμοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες – έξω οι φασίστες και ο ρατσισμός.
-Αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της κοινωνίας, με κοινωνικό σχεδιασμό, δημόσια - κοινωνική ιδιοκτησία, σεβασμό του περιβάλλοντος.
- Στήριξη της αγροτιάς για διατροφική επάρκεια και αναγέννηση της υπαίθρου ενάντια στην ΕΕ, τους τραπεζίτες και τους μεγαλέμπορους.

Ο λαός και οι εργαζόμενοι πρέπει να επιβάλουν τη δική τους κυβέρνηση και τη δική τους εξουσία απέναντι στην εξουσία του  κεφαλαίου και της ΕΕ.  Με πρόγραμμα ανατροπής.  Με οργάνωση και αυτοάμυνα απέναντι στο «βαθύ κράτος» των δυνάμεων καταστολής και των φασιστικών ταγμάτων εφόδου, της προπαγάνδας, των ισχυρών του πλούτου. Με θεσμούς λαϊκής εξουσίας και εργατικού ελέγχου, στο δρόμο για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. Με  μετωπική συσπείρωση των δυνάμεων που θέλουν τη ρήξη και την ανατροπή. Με μια Αριστερά που δεν θα περιμένει να πέσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ σαν ώριμο φρούτο , αλλά θα οργανώνει το κίνημα και θα μπαίνει μπροστά στην πάλη για την ανατροπή και  την σωτηρία του εργαζόμενου λαού σήμερα!

3. Σημαντικές ήταν και οι εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα και την αριστερά το προηγούμενο διάστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την δράση και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του, (συνάντηση με Πέρες, όρκους πίστης στο ευρώ και την ΕΕ, και την «νομιμότητα», αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας) αλλά και με την στάση του στο συνδικαλιστικό κίνημα (υπογραφή ΣΣΕ με μεγάλες μειώσεις μισθών σε συμμαχία με την συνδικαλιστική γραφειοκρατία) προσανατολίζεται σε μια «υπεύθυνη αντιπολίτευση» εντός του πλαισίου των μεγάλων επιχειρήσεων και της ΕΕ, με «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου και λογική του «ώριμου φρούτου» για την διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας. Η μετεξέλιξή του σε ενιαίο κόμμα συνοδεύεται από μια έντονη τάση «πασοκοποίησης» (βλέπε και η στάση του απέναντι στην 3η του Σεπτέμβρη). Η πορεία αυτή  δεν θα είναι χωρίς προβλήματα και αντιφάσεις. 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συνεχίσει την ενωτική απεύθυνση στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, στην βάση του αντικαπιταλιστικού προγράμματος, καλώντας τον να αποδεσμευτεί  από τέτοιες λογικές, υπερασπιζόμενη την ανάπτυξη του κεκτημένου του κινήματος, την σύγκρουση με κάθε προσπάθεια «ρεαλιστικής προσαρμογής»,  (κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων και όλων των νόμων που τα συνοδεύουν, αντι-ευρώ, αντι-ΕΕ προσανατολισμός κλπ, ανατροπή της κυβέρνησης κλπ) και την ανάγκη αυτοτελούς μετωπικής συσπείρωσης των δυνάμεων που κινούνται σε αντικαπιταλιστική και αντι-ΕΕ κατεύθυνση.

Αντίστοιχη θα είναι η στάση μας και απέναντι στο ΚΚΕ. Φαίνεται δυστυχώς ότι η ηγεσία του ΚΚΕ δεν έβγαλε κανένα συμπέρασμα από το εκλογικό αποτέλεσμα. Συνεχίζει αντίθετα την ίδια τακτική που παραπέμπει όλα τα μέτωπα του σημερινού πολιτικού αγώνα στο μέλλον της «λαϊκής εξουσίας». Αντί να στηρίξει την ανάγκη για παύση πληρωμών, διαγραφή του χρέους και έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ σήμερα στα πλαίσια μιας συνολικής αντικαπιταλιστικής πορείας αναπαράγει την φιλολογία των κυρίαρχων δυνάμεων παρουσιάζοντάς τα σαν καταστροφή για τον λαό και επιδίωξη τμημάτων του κεφαλαίου ρίχνοντας νερό στην κυβερνητική φιλολογία «για το λόμπυ της δραχμής». Επιμένει άκριτα στην προβολή του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Παρά το γεγονός ότι συμβάλλει σε ορισμένες προσπάθειες με ενωτική ταξική κατεύθυνση (πάλη κατά της προδοτικής σύμβασης στην ΟΣΝΙΕ, συντονιστικό των υπο κατάργηση φορέων κα) δεν έχει αλλάξει συνολικά την στάση άρνησης της ενωτικής αγωνιστικής κοινής δράσης.  Οξύνει τέλος το μέτωπο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ,  και την αντικαπιταλιστική αριστερά, μάλλον για να διασκεδάσει την ενωτική διάθεση χιλιάδων αγωνιστών που βρίσκονται και στις γραμμές του.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν θα παρασυρθεί στον «εμφύλιο» με τις δυνάμεις και τον κόσμο του ΚΚΕ και της αριστεράς. Θα επιμείνει στην ανάγκη της ενωτικής δράσης για την ανατροπή της επίθεσης, ιδιαίτερα στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα και τον διάλογο για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας.

4. Το προηγούμενο διάστημα η φασιστική Χρυσή Αυγή αποκάλυψε όλο και περισσότερο τον ρόλο της, βοηθούμενη και από την επίσημη κυβερνητική ρατσιστική πολιτική του «Ξένιου Δία»

Πλάτες στο χάρισμα της ΑΤΕ στον Σάλλα, επιθέσεις  απέναντι σε φτωχούς μικροπωλητές μετανάστες αλλά και «παράνομους έλληνες». Ενδιαφέρον για τους μισθούς της πολιτικής της πελατείας στις δυνάμεις καταστολής, αλλά όχι για τους δασκάλους και τους γιατρούς. Αποκάλυψη των σκοτεινών σχέσεων της με τα κυκλώματα της ακροδεξιάς τρομοκρατίας (υπόθεση Σπάρτης) που στρέφεται ενάντια στο κίνημα και την αριστερά. Νοσταλγοί του Μεταξά, της χούντας και των γερματσολιάδων. Η ναζιστική δολοφονική συμμορία λειτουργεί σαν το μακρύ χέρι του κράτους και του κεφαλαίου απέναντι στο λαό. 

Το εργατικό λαϊκό κίνημα και η αριστερά θα συντρίψει και αυτήν την εφεδρεία των κυρίαρχων τάξεων. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης μαζί με αντιρατσιστικές κινήσεις (ΚΕΕΡΦΑ κλπ), κοινότητες μεταναστών, συνδικάτα και κόμματα της Αριστεράς.

5.  Η απεργία στις 26 Σεπτέμβρη αποτελεί ένα κρίσιμο ορόσημο στο ξεδίπλωμα της εργατικής και λαϊκής αντίστασης στη νέα λαίλαπα μέτρων. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη όχι μόνο για τη μαζικοποίηση της συμμετοχής στην απεργία και τα συλλαλητήρια, αλλά και για να υπάρξει κατεύθυνση απεργιακής κλιμάκωσης σε όσο το δυνατόν περισσότερους κλάδους

Να αξιοποιήσουμε τα ελπιδοφόρα μηνύματα από την ΔΕΘ, την απεργιακή κινητοποίηση στις 12 Σεπτέμβρη, αλλά και την κλιμάκωση των απεργιακών και αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε χώρους όπως τα νοσοκομεία, τους Δήμους, το ΤΤ, τις συγκοινωνίες, τα Πανεπιστήμια. Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να είναι πρωτοπόροι στη μάχη για την απεργία: να οργανώσουν συνελεύσεις στα σωματεία, συζητήσεις στους χώρους δουλειάς, να βάλουν το ζήτημα της κλιμάκωσης, να αντιπαλέψουν το μούδιασμα ή την αποκαρδίωση που καλλιεργούν οι κυρίαρχες δυνάμεις, να βάλουν το στίγμα ότι μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν να δώσουν δυναμική και νικηφόρα προοπτική στον αγώνα και όχι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. 

Οι τοπικές και κλαδικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να κάνουν ειδικό σχεδιασμό για την απεργία, να κάνουν εξορμήσεις με το υλικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (προκήρυξη-αφίσα), να στηρίξουν κλάδους που βρίσκονται μέσα σε αγωνιστική κινητοποίηση. Καλούμε στο Μουσείο στις 10 π.μ.

6. Ζούμε σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου βαθαίνει η οικονομική κρίση, αποδεικνύονται οι εκρηκτικές αντιφάσεις της Ευρωζώνης, παροξύνεται η πολιτική κρίση, φαίνονται  τα όρια και οι ανεπάρκειες του αριστερού ευρωπαϊσμού και κυβερνητισμού, και αναδεικνύονται νέες πολύ ανώτερες δυνατότητες για μια αριστερή αντικαπιταλιστική παρέμβαση,  και συσπείρωση δυνάμεων γύρω από το αναγκαίο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει μαχητικό κάλεσμα  σε κάθε αγωνιστή, συλλογικότητα, δύναμη κλπ που προσανατολίζεται σε  μια πολιτική ρήξης και ανατροπής για μετωπική κοινή δράση. 

Η συσπείρωση όλων των δυνάμεων που κινούνται σε μια αντικαπιταλιστική-αντιιμπεριαλιστική, αντι-ΕΕ, αντισυνδιαχειριστική κατεύθυνση είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Επιδιώκει  να ανοίξει τη συζήτηση για την αριστερή πολιτική σήμερα και την αναγκαία επαναστατική στρατηγική για την περίοδο που διανύουμε.

Για το σκοπό αυτό διοργανώνουμε το Σαββατοκύριακο 27-28 Οκτώβρη μεγάλο πολιτικοθεωρητικό διήμερο στην Αθήνα για να συζητήσουμε την κρίση του ευρώ, τις αντιστάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της εποχής και την αναμέτρηση με το ερώτημα της εξουσίας μέσα από μια σύγχρονη επαναστατική στρατηγική. Μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει ενημέρωση για το ακριβές πρόγραμμα του διημέρου, ενώ θα κυκλοφορήσει και αφίσα και προπαγανδιστικό υλικό.

5. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιμένει στο δρόμο της μετωπικής συσπείρωσης των πολύμορφων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που κινούνται σε κατεύθυνση αντι-ευρώ, αντι-ΕΕ και σύγκρουσης με τις πολιτικές του κεφαλαίου, στην βάση της απόφασης του Πανελλαδικού Συντονιστικού του καλοκαιριού και της κοινής ανακοίνωσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής. 

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε πολύ σημαντικές και στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει η «Πρωτοβουλία κατά του Ευρώ και της ΕΕ» Η συμβολή στο μέτωπο της πάλης κατά του ευρώ κα της ΕΕ αποτελεί σήμερα κριτήριο για κάθε δύναμη της Αριστεράς και σημαντικό δρόμο συγκέντρωσης δυνάμεων και αγωνιστών για το αναγκαίο αριστερό αντικαπιταλιστικό μέτωπο.

Το επόμενο διάστημα και στο δρόμο προς τη Β’ Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη,  θα συζητήσουμε ακόμη περισσότερο το ζήτημα της μετωπικής πολιτικής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το αναγκαίο περιεχόμενο, την κατεύθυνση.

6. Η ΚΣΕ καλεί όλες τις τοπικές και κλαδικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να αναβαθμίσουν τη λειτουργία και την παρέμβασή τους

Να προχωρήσουν σε καλά προετοιμασμένες συνελεύσεις. Να σχεδιάσουν την παρέμβασή τους σε όλα τα μέτωπα της περιόδου (απεργιακές κινητοποιήσεις, οργάνωση της αλληλεγγύης, αυτοοργάνωση, αντιφασιστική πάλη). Να εντατικοποιήσουν τη συγκέντρωση των εισφορών για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές ανάγκες της δράσης μας 

Να επανασυσπειρώσουν όλες τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να ανοιχτούν και σε άλλους αγωνιστές που αναζητούν μια μαχητική αριστερή δράση και συμβολή στον αναγκαίο πανεργατικό και παλλαϊκό ξεσηκωμό.

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Η ενοχοποίηση κοινωνικών ομάδων όπως αυτή των Ρομά στην Ανθήλη είναι ένα ακόμα όπλο του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου υπέρ του Μνημονίου και ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας
Δελτίο Τύπου

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Η ενοχοποίηση κοινωνικών ομάδων όπως αυτή των Ρομά στην Ανθήλη είναι ένα ακόμα όπλο του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου υπέρ του Μνημονίου και ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό.

Η ελληνική κοινωνία εξοντώνεται συστηματικά τα τελευταία δυόμιση χρόνια από τις αδίστακτες νεοφιλελεύθερες καπιταλιστικές πολιτικές των απανωτών Μνημονίων, των Μεσοπρόθεσμων σχεδίων και των Εφαρμοστικών Νόμων. Οι επιλογές του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου που υλοποιούνται από την τρικομματική συγκυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέλυσαν εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών, αφάνισαν το κοινωνικό κράτος, διέλυσαν τη δημόσια υγεία και παιδεία και εκτίναξαν την ανεργία στο 25% (1.300.000 άνεργοι), ενώ οδήγησαν 3.000 συμπολίτες μας στην αυτοκτονία.

Η συγκυβέρνηση με σκοπό να διασπάσει και να αποπροσανατολίσει το λαό από τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχουμε φτάσει, προσπαθεί απεγνωσμένα να στρέψει τη μία κοινωνική τάξη ενάντια στην άλλη, τον ένα κλάδο εργαζομένων ενάντια στον άλλο, ώστε να μην υπάρξει μαζική συλλογική αντίσταση στις δολοφονικές της πολιτικές.

Έτσι η συγκυβέρνηση προσπαθεί συστηματικά να στοχοποιήσει τις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες όπως τους μετανάστες, τους ρομά και βέβαια  τους συνδικαλιστές και τους αγωνιστές της αριστεράς (ενώ ανέχεται τις ανθρωποφαγικές πρακτικές παρακρατικών (τώρα και κοινοβουλειτικών) συμμοριών), για να πείσει τον ελληνικό λαό ότι για όλα όσα του συμβαίνουν δεν ευθύνεται η κυβερνητική πολιτική, το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, και το αγριο-καπιταλιστικό πολιτικο-οικονομικό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τα πιο αδύναμα και φτωχά στρώματα της κοινωνίας.

Η Δημοτική Αρχή της Λαμίας, υλοποιώντας την πολιτική γραμμή αποπροσανατολισμού και κατακερματισμού του λαού, προσπαθεί να πείσει τους Λαμιώτες ότι για τη φτώχεια, την ανεργία και την ανέχεια των κατοίκων της Ανθήλης ευθύνονται οι ρομά που διαμένουν στην άκρη του χωριού. Είναι η ίδια Δημοτική Αρχή που όφειλε εδώ και χρόνια να έχει βρει πραγματικές εφαρμόσιμες λύσεις σε συνεργασία με την πολιτεία στο χρόνιο πρόβλημα της στέγασης των ρομά της πόλης μας και να τους βοηθήσει να αποτινάξουν την φτώχεια και τη δυστυχία τους με συντεταγμένες πολιτικές κοινωνικής ένταξης.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συμβίωση αυτή, καταδικάζουμε απερίφραστα τις λογικές που ακούστηκαν από κάποιους κατοίκους στη λαϊκή συνέλευση για την «εξαφάνιση» των ρομά (εφαρμόζοντας λογικές ταγμάτων εφόδου-ασφαλείας) ή ακόμα και τη μεταφορά-εξορία τους σε κάποια άλλη γωνιά της πόλης. Η πραγματική αιτία της ανέχειάς των κατοίκων της Ανθήλης, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι αγρότες, είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, καθώς και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές των Μνημονίων, που οδήγησαν σε μείωση κατά 60% των λειτουργικών δαπανών των Δήμων, με αποτέλεσμα την αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να ασκήσει πολιτικές παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας και αρμονικής ένταξης ατόμων που προέρχονται από διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες. Όσο εφαρμόζονται αυτές οι πολιτικές, τόσο το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν θα οξύνεται.

Όσον αφορά την παρουσία στην Ανθήλη της ναζιστικής συμμορίας της χρυσής αυγής, ο εκφασισμός της κοινωνίας είναι η τελευταία λύση που διαθέτει το καπιταλιστικό σύστημα, όταν βρίσκεται σε βαθειά δομική κρίση όπως τώρα. Διότι ο φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού και το μακρύ του χέρι όταν αυτός φτάνει στα όριά του. Ο φασισμός, όπως έλεγε ο Μπέρτολτ Μπρέχτ είναι «η πιο ωμή και καταπιεστική μορφή του καπιταλισμού, είναι ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός». Στοχοποιεί οτιδήποτε δεν ταιριάζει με την αρρωστημένη «αισθητική» του, θέλει να δημιουργήσει μια στρατιωτικοποιημένη κοινωνία (και να καταργήσει την ούτως ή άλλως κουτσουρεμένη δημοκρατία) και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να ανατρέψει τις υφιστάμενες σχέσεις παραγωγής και την εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους καπιταλιστές.

Για αυτό το λόγο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας καλεί στην άμεση συγκρότηση ενός μετώπου διεκδίκησης δημοκρατικών ελευθεριών, εργαζόμενων και ανέργων, που θα αμφισβητεί και θα ανατρέπει στις γειτονιές τον φασισμό και την πολιτική που τον γεννά, πριν οι σκηνές μίσους και βίας γίνουν καθημερινότητα, πριν συνηθίσουμε στη μισαλλοδοξία και το φόβο.

Ο φασισμός πρέπει να ηττηθεί με μαζικό αγώνα και αλληλεγγύη, με κοινή πάλη όλων των εργαζομένων, ντόπιων και  μεταναστών! Η μόνη σωτηρία για το λαό και τη νεολαία, αλλά και ο δρόμος για να ηττηθεί μια για πάντα ο φασισμός, που είναι υπηρέτης του κεφαλαίου και των τραπεζών, είναι ο λαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στα μέτρα που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση και η ανατροπή των Μνημονίων και της Τρόικας, η διαγραφή του χρέους και η έξοδος από τη λυκοσυμμαχία της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Οι τραμπουκισμοί της Χρυσής Αυγής στους μικροπωλητές αθωώνουν το Μνημόνιο για την κοινωνική καταστροφή που ζούμε


Οι νέοι τραμπουκισμοί της φασιστικής Χρυσής Αυγής σε βάρος μικροπωλητών σε Λαϊκές αγορές σε Ραφήνα και Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας ξεπέρασαν κάθε όριο. Οι φασίστες με συμμορίτικο τρόπο, πολλοί εναντίον ενός, όπως πάντα, με την ανοχή τηςαστυνομίας, αλλά και την κάλυψη της βουλευτικής ασυλίας από το σάπιο πολιτικό σύστημα που δήθεν καταγγέλλουν, επιτέθηκαν σε φτωχούς μεροκαματιάρηδες.

Με το προσχεδιαμένο πογκρόμ κατά των μικροπολητών μεταναστών έδωσαν παράλληλα στη συγκυβέρνησηαντιπερισπασμό στις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη ΔΕΘ και λειτούργησαν αποπροσανατολιστικά στην οργή του κόσμου για το νέο πακέτο λιτότητας. Αυτή είναι η κόντρα στο σύστημα που κάνουν οι φασίστες της ΧΑ!

Την ίδια ώρα στέκονται σούζα μπροστά στο μεγάλο κεφάλαιο και δε ζητάνε τα χαρτιά π.χ. της Grecotel που φέσωσε το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με 500 εκατ. ευρώ. Θα πάνε άραγε να ελέγξουν και τους μεγαλέμπορους με τις γνωστές υπερτιμολογήσεις ή τους μεγαλοεργολάβους του δημοσίου που υποερκοστολογούν τα έργα με την ανοχή των κυβερνήσεων; Μήπως θα κάνουν καμιά «δυναμική ενέργεια» στους τροικανούς που απαιτούν και άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις;  Εκεί σταματά ο τσαμπουκάς της ακροδεξιάς.  Όπως ακριβώς συνθηματολογούν ενάντια στους τοκογλύφους, αλλά στήριξαν ανοιχτά το ξεπούλημα από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς του Σάλλα, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά με ποιον είναι.

Το  λαϊκό εμπόριο στην Ελλάδα, το μαγαζί της γειτονιάς και ο μικροπωλητής της λαϊκής αγοράς καταστρέφονται από το Μνημόνιο, τη ληστρική φορολογία και την ανεργία. Τις επιλογές δηλαδή του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου που υλοποιούν κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ. Αυτούς στηρίζει αντικειμενικά η Χρυσή Αυγή όταν καλεί σε εμφύλιο μεταξύ των φτωχών, των θυμάτων του Μνημονίου.

Με την ίδια υποκρισία μιλάει ενάντια στο Μνημόνιο και την Τρόικα, ενώ την ίδια στιγμή συκοφαντεί κάθε κοινωνικό αγώνα για τη ρήξη με τα δεσμά της ΕΕ και της ευρωζώνης. Είναι το βασικό πολιτικό στήριγμα της συντεχνίας των ένστολων που εξαιρούνται από κάθε λιτότητα για να μπορούν να  πολεμάνε τον αγωνιζόμενο λαό.

Οι δηλώσεις Δένδια και των συνενόχων από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, πέραν της υποκρισίας τους, δεν έχουν την παραμικρή αξία γιατί είναι αυτοί ακριβώς που νομιμοποίησαν με τα αντιμεταναστευτικά πογκρόμ και την καταστολή σε εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες τη φασιστική-ρατσιστική λογική των νεοναζί, αλλά και την πρακτική τους.

Το δίκιο του ισχυρότερου που προπαγανδίζει η Χρυσή Αυγή οδηγεί την κοινωνία, σε αλληλοσφαγή και σε ήττα. Τελικά οδηγεί στηνυποταγή σε αυτούς που έχουν το χρήμα, τα ΜΜΕ και την πολιτική εξουσία. Ο φασισμός πρέπει να ηττηθεί με μαζικό αγώνα και αλληλεγγύη, με κοινή πάλη όλων των εργαζομένων, ντόπιων και  μεταναστών!

Ο λαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στα μέτρα που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση και το ξήλωμα των Μνημόνων και της Τρόικας, η διαγραφή του χρέους και η έξοδος από ευρώ και ΕΕ είναι η μόνη σωτηρία για το λαό και τη νεολαία, αλλά και ο δρόμος για να ηττηθεί μια για πάντα ο φασισμός που απαιτεί σιωπή και συμμόρφωση στις εντολές κεφαλαίου και τραπεζών.

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Τώρα τέλος!


Του Θύμιου Καλαμούκη

Πηγή: Αριστερό blog μέσω Ελληνοφρένεια (07/09/12)

Την καταστροφή, την εξαθλίωση, την εξόντωση του ελληνικού λαού, μπορεί να την αποτρέψει, να την σταματήσει ΤΩΡΑ, μόνο ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Όχι με εκλογές. Με μεγάλη προσπάθεια, μαζικό αγώνα, οργανωμένο, πρωτότυπο, συντονισμένο, αποφασισμένο να επιβάλει ουσιαστικές λύσεις και όχι πειράματα και ημίμετρα.

Οι βασικές προϋποθέσεις υπάρχουν. Αγανάκτηση, οργή, εξαθλίωση, συνειδητοποίηση της κοροϊδίας, συνειδητοποίηση της αναποτελεσματικότητας των απανωτών πακέτων μέτρων. Υπάρχει μεγαλύτερη ωριμότητα, σε όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του ελληνικού λαού και έντονη αίσθηση αδικίας και δουλέματος. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, όμως όλα αυτά χρειάζονται κάποιον να τα οργανώσει, να τα συντονίσει, να εμπνεύσει το όποιο κίνημα, να κωδικοποιήσει τα αιτήματα, να σαλπίσει το εναρκτήριο λάκτισμα.
Και λέω δυστυχώς, διότι, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται κάποιος από τους υπάρχοντες φορείς να μπορεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος. Παρά τις καλές προθέσεις, παρά τις όποιες σωστές επεξεργασίες και επισημάνσεις, παρά τις ορθές προβλέψεις, από δυνάμεις της Αριστεράς, δεν φαίνεται στον ορίζοντα η δύναμη εκείνη που θα μετατρέψει την οργή σε δύναμη αποτροπής, θα συμπυκνώσει τα σκόρπια αιτήματα σε γροθιά επιβολής.
Θα πει κάποιος ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος, πράγμα που σε μεγάλο βαθμό ισχύει. Αλλά για τι ακριβώς δεν είναι έτοιμος ο κόσμος; Για σοσιαλιστική επανάσταση, σίγουρα ναι. Δεν είναι έτοιμος. Για έξοδο από το ευρώ; Από ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ούτε γι αυτό είναι έτοιμος. Είναι όμως έτοιμος για πολλά άλλα. Και όπως και να έχει, ούτε το 1940, (το γνωστό αγαπημένο παράδειγμα όλων μας)  ήταν έτοιμος να πάρει τα όπλα ενάντια στην ισχυρότερη πολεμική μηχανή της παγκόσμιας ιστορίας. Αλλά τα πήρε. Και με κίνδυνο της ζωής του, όχι με κίνδυνο του μισθού του… μεγαλούργησε.
Προχτές το πρωί, συνταξιούχοι εισέβαλαν στο Υπουργείο Υγείας, το κατέλαβαν για λίγη ώρα και πολύ καλά έκαναν (και λίγα έκαναν). Δεν ήταν πάνω από 400 άτομα, από δυνάμεις του ευρύτερου χώρου του ΚΚΕ. Οι εικόνες έκαναν τον γύρω του πλανήτη, και έπαιξαν και σε όλα τα βραδινά δελτία ειδήσεων των ελληνικών καναλιών. Δύο παρατηρήσεις, σχετικές και με τις παραπάνω απόψεις.
Πρώτον, έπρεπε να ήταν χιλιάδες οι συνταξιούχοι που κατέλαβαν το υπουργείο και μαζί τους στην διάρκεια της ημέρας να συνέδραμαν κατά χιλιάδες εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Είναι ανήκουστο να μην βρίσκει ο ανήμπορος και ο ηλικιωμένος βασικά φάρμακα, το 2012! Το ελληνικό κράτος στερεί βασικό δικαίωμα από πολίτες του. Είναι πρωτοφανής βία και κατά την γνώμη μου δικαιολογεί την όποια αντίδραση. Παρόλα αυτά ήταν μόνο 400, από τις συνήθεις δυνάμεις, που χρόνια τώρα με συνέπεια παλεύουν, ακόμη και αν τους αποκαλούν γραφικούς.
Δεύτερη παρατήρηση. Το ότι ήταν μόνο 400, δεν τους εμπόδισε να εκφράσουν με μαχητικό τρόπο, δίκαια αιτήματα, να φωνάξουν, να κάνουν σαματά, να σπάσουν πόρτες, να ανέβουν στους ορόφους και να αποκλείσουν το γραφείο υπουργού. Όλα αυτά έγιναν, χωρίς την μαζική συμμετοχή του υπόλοιπου κόσμου και χωρίς να είναι ώριμο το σύνολο, ή η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Έγινε όμως και ορθώς. Έγινε και έδωσε στίγμα, εντός και εκτός. Και το αποδέχτηκαν όλοι ως σωστό, γιατί, πολλές φορές δεν έχει σημασία η μαζικότητα, αλλά το δίκιο του αιτήματος και το γνήσιο της έκφρασής του. Δεν έχει σημασία πόσοι ήταν έξω από την πόρτα του υπουργείου, αλλά πόσοι από αυτούς που έλειπαν, συμφωνούσαν με αυτά που έκαναν αυτοί που ήταν εκεί. Μπορεί να μπούκαραν 400, αλλά είμαι σίγουρος, συμφωνούσαν με την πράξη εκατομμύρια ελλήνων.
Το παράδειγμα αυτό απαντά στους αρχικούς συλλογισμούς. Πέρα από τις σωστές στρατηγικές και τα οράματά για μια άλλη δίκαια κοινωνία. (Επίκαιρα όσο ποτέ), υπάρχει ανάγκη για μάχη ΤΩΡΑ, για αγώνα ΤΩΡΑ, για αποτελέσματα ΤΩΡΑ. Όχι όταν γίνουν εκλογές… Το σήμερα βάζει επιτακτικά θέματα, που δεν μπορεί κανείς σώφρων αριστερός, κανένας συνεπής αγωνιστής να παραγνωρίσει.
-Η οργάνωση ενός μαζικού δικτύου αλληλεγγύης, προς τους εξαθλιωμένους συμπολίτες μας, με συσσίτια, γιατρούς, δασκάλους, πολιτισμό, συναισθηματική και ψυχολογική στήριξη, μπορεί να είναι ένας πρώτος τομέας δράσης.
-Ένα μεγάλο αντιφασιστικό μέτωπο, με απαντήσεις στο ιδεολογικό πεδίο αλλά ίσως και με ομάδες κρούσης, μπορεί να είναι ένα δεύτερο πλαίσιο δράσεων.
-Και η οργάνωση σειράς πολύμορφων αγώνων, δράσεων, μαχών για να μην περάσει ούτε μισό μέτρο από αυτά που ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι λύκοι και εκτελεί ο Σαμαράς και η υπόδουλη  παρέα του, μπορεί και πρέπει να είναι ο τρίτος πόλος δράσεων.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι έτοιμο μεγάλο μέρος του λαού για αυτές τις δράσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανταποκριθεί, όταν γίνει ένα γνήσιο, μαζικό κάλεσμα, για  επιβίωση και καλύτερη ζωή.
Έχουμε ήδη αργήσει.
Θύμιος  Κ.

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ενημέρωση από την συνεδρίαση της ΚΣΕ την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου


Την Πέμπτη 30 Αυγούστου συνεδρίασε η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να εκτιμήσει τις εξελίξεις και να οργανώσει τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της.

Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι στο φόντο της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής αστάθειας που συνεχίζεται και βαθαίνει διεθνώς, απειλώντας όχι μόνο τις χώρες του ευρωπαϊκού «νότου» αλλά τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, οι υποσχέσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για «επαναδιαπραγμάτευση», «επιμήκυνση» κλπ αποδεικνύονται χοντροκομμένα ψέμματα. 


Η μνημονιακή διπλωματία του Σαμαρά μεταφράζεται σε εγγυήσεις προς την τρόϊκα και τα αφεντικά για συνέχιση και κλιμάκωση της λεηλασίας μισθών, συντάξεων, κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Ξεπούλημα της Αγροτικής, του ΤΤ, των ΔΕΚΟ, εφεδρεία και απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, κλεισίματα και συγχωνεύσεις, νέα βάρβαρα μέτρα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ο ρατσισμός, η καταστολή, η ανοιχτή συνεργασία και πριμοδότηση των φασιστικών συμμοριών της Χρυσής Αυγής είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα για να μπορέσουν να περάσουν τις επιθέσεις τους, να φοβίσουν και να διασπάσουν το κίνημα που συντάραξε τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, να απομονώσουν και να συκοφαντήσουν την Αριστερά. 


Δεν μας φοβίζουν - μας εξοργίζουν! Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε το μεγαλειώδες αντιφασιστικό – αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που πλημμύρισε το Σύνταγμα στις 24 Αυγούστου. Συνεχίζουμε με κοινούς αγώνες ελλήνων και μεταναστών εργατών ενάντια στον κοινό εχθρό, την τρόικα, την πολιτική του κεφαλαίου, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, που έρχονται όλο και πιο κοντά και στην περιοχή μας.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους εργαζόμενους σε πανεργατικό – παλλαϊκό ξεσηκωμό. Με οργάνωση, με πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής μπορούμε να νικήσουμε. 

Οι κινητοποιήσεις στην Αγροτική, στο ΤΤ, στα σχολεία, στους Δήμους, στα νοσοκομεία και σε μια σειρά χώρους πρέπει να κλιμακωθούν σε πανεργατικό απεργιακό κίνημα διαρκείας, να συνδυαστούν με το πιο πλατύ κίνημα εργατικής και λαϊκής αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης και αυτοάμυνας, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, τη ρήξη με ευρώ και ΕΕ, τη διαγραφή του χρέους και το σταμάτημα της σημερινής καταστροφής. 

Απεργίες – διαδηλώσεις – καταλήψεις – λαϊκές συνελεύσεις παντού.

  • Η πρώτη μεγάλη απάντηση θα δοθεί στις 8 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην διαδήλωση του Σαββάτου στην Θεσσαλονίκη.
  • Η 12η του Σεπτέμβρη, ημέρα που έχει ήδη αποφασισθεί απεργία των δασκάλων μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε ένα επόμενο μεγάλο απεργιακό σταθμό. Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους Δήμους, στα νοσοκομεία και σε άλλους χώρους ήδη συντονίζονται ενώ έχει κατατεθεί πρόταση από τις  συνδικαλιστικές παρατάξεις της Αριστεράς προς ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥγια κήρυξη γενικής απεργίας. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τα μέλη της σε όλους τους χώρους να πρωτοστατήσουν για την επιτυχία της απεργίας στις 12 Σεπτέμβρη, καλεί όλες τις δυνάμεις του μαχόμενου εργατικού κινήματος, τις πρωτοβουλίες και τις επιτροπές βάσης, τα συνδικάτα και τα κόμματα της Αριστεράς να συντονιστούμε όλοι μαζί προς αυτήν την κατεύθυνση.
  • Επιμένουμε και κλιμακώνουμε με κοινές πρωτοβουλίες την προσπάθεια συσπείρωσης και συντονισμού των δυνάμεων που κινούνται σε κατεύθυνση ρήξης με ευρώ και ΕΕ και συνολικής αντιπαράθεσης με την πολιτική του κεφαλαίου. Τη Δευτέρα 3/9 έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.
  • Τέλος η ΚΣΕ συζήτησε για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πάρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το επόμενο διάστημα (εκδηλώσεις, Συνδιάσκεψη κλπ), συζήτηση που θα συνεχιστεί και θα καταλήξει σε πιο συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΣΕ.

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Μόνη σωτηρία από τα εξοντωτικά μέτρα της συγκυβέρνησης η ανατροπή της και η έξοδος από Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρώ


Τα μέτρα που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, μαζί με ΕΕ και ΔΝΤ, για να εξασφαλιστούν για τους τοκογλύφους τα 11,5 δισ. που όλο και αυξάνονται, οδηγούν σε εξόντωση του λαού.

Η νέα μείωση των μισθών και των συντάξεων, το τσεκούρωμα των οικογενειακών επιδομάτων, η κατάργηση των δώρων, μαζί με τις 150.000 εφεδρείες-απολύσεις που μεθοδεύονται στο δημόσιο, βυθίζουν ακόμα περισσότερο στη φτώχεια και την ανεργία χιλιάδες οικογένειες. 

Η κατάσταση γίνεται ασφυκτική σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,5 ευρώ τουλάχιστον, τη χρεοκοπία του ΕΟΠΥΥ και τις τιμές-«φωτιά» σε είδη βασικής κατανάλωσης, νερό, ηλεκτρικό. 

Ο συνδυασμός όλων αυτών δείχνει ότι κατά το φετινό χειμώνα θα κινδυνεύσουν ζωές.

Απάτη η επαναδιαπραγμάτευση που έταξε η κυβέρνηση που μαζί με ΕΕ και ΔΝΤ οδηγούν σε αργό θάνατο την κοινωνία για να προσκυνήσει και να αποδεχτεί κάθε σχέδιο υποδούλωσης. Σαν και αυτό που ετοιμάζουν ο υπουργός ανάπτυξης Χατζηδάκης και η γερμανική κυβέρνηση μετις ΕΟΖ, τις ζώνες εργασιακής σκλαβιάς με «μισθούς» 100 και 200 ευρώ, χωρίς δικαιώματα και συνδικαλιστική ελευθερία, με αφορολόγητες επιχειρήσεις.

Τα λόγια συμπόνιας της Μέρκελ για τον ελληνικό λαό δεν είναι παρά η υποκρισία των οικονομικών δολοφόνων της ΕΕ. Εξάλλου και για τη Γερμανία δεν έχει άλλη πολιτική από τη φτώχεια, τις περικοπές, την υπερεκμετάλλευση των μεταναστών.

Η εξαίρεση από τις μειώσεις μισθών των κατασταλτικών μηχανισμών που χαρακτηρίζονται μάλιστα «μάχιμοι» και όχι για παράδειγματων γιατρών που μάχονται για τις ζωές μας, δείχνει πόσο εχθρικά αντιμετωπίζει το λαό η κυβέρνηση, αλλά και πόσο τον φοβάται

Σε ρόλο λαγού της κυβέρνησης η φασιστική Χρυσή Αυγή, ζητούσε ειδική μεταχείριση για ΜΑΤ, ΔΙΑΣ κ.λπ., υπερασπίζοντας τα συντεχνιακά συμφέροντα αυτών που εξασφαλίζουν ιδιαίτερη μεταχείριση όσο είναι απαραίτητοι για να πολεμάνε τον αγωνιζόμενο λαό.

Η ανακοίνωση αυτών των μέτρων είναι η αρχή του τέλους για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά. Μετά την επίσκεψη σε Βερολίνο και Παρίσι όπου υποσχέθηκε το ξεπούλημα των πάντων, των εργαζομένων, των ΔΕΚΟ, μέχρι και των βραχονησίδων, η παραμονή στο ευρώ αποδεικνύεται πως πρέπει να πληρωθεί με πείνα και εξαθλίωση. 

Μονόδρομος είναι ο αγωνιστικός ξεσηκωμός για να μην περάσουν τα μέτρα, να ακυρωθούν τα Μνημόνια. 

Η μόνη σωτηρία για το λαό είναι η ανατροπή της αντιλαϊκής κυβέρνησης και η άμεση έξοδος από ευρώ και ΕΕ, μαζί με τη διαγραφή του χρέους.