Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Αλληλεγγύη στον αγώνα των μαθητών της Λαμίας


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των μαθητών της Λαμίας που διαδηλώνουν σήμερα Δευτέρα ενάντια στο «νέο Λύκειο» της καταστροφικής μνημονιακής συγκυβέρνησης και συγχρόνως υπερασπίζονται τους συμμαθητές τους που συνελήφθησαν στις καταλήψεις του Οκτωβρίου.

Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι διαμορφωμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του καπιταλισμού, που βασίζεται  στο κέρδος και τον ανταγωνισμό. Να «παράγει» εργαζόμενους που ξέρουν μόνο τόσα και αυτά που χρειάζονται τα αφεντικά τους. Έχει σαν στόχο να  υποτάξει τους μαθητές ,ώστε  να αποδέχονται και να μην αμφισβητούν την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων. Το «νέο λύκειο» αποτελεί μέσο εξυπηρέτησης αυτών των στόχων.

Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε για το «νέο Λύκειο», το σχολείο μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο ανταγωνισμού και βαθμοθηρίας. Κάθε μαθητής υποβάλλεται σε 3χρονες πανελλήνιες εξετάσεις που θα προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Τράπεζα Θεμάτων. Με αυτό τον τρόπο δεν προσφέρονται ίσες ευκαιρίες στους μαθητές, καθώς εντάσσονται στην παιδεία πιο έντονα τα φροντιστήρια και ενισχύεται η παραπαιδεία. Ο μαθητής αποκτά τυποποιημένη γνώση με σκοπό να ειδικεύεται σε ένα αντικείμενο χωρίς πλατιά μόρφωση, εργασιακά προσόντα και ανοιχτούς ορίζοντες. Έτσι  ένα μεγάλο μέρος των μαθητών ωθείται στην απόφαση να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να ακολουθήσει τη γενική παιδεία, εξαιτίας των μεγάλων δαπανών – που δε μπορούν να καλυφθούν από τις περισσότερες οικογένειες – και να στρέφεται προς τα ΕΠΑΛ ή ακόμη και την παιδική εργασία.

Στην εποχή των μνημονίων, της λιτότητας, της τεράστιας ανεργίας και φτώχειας, της έλλειψης δημοκρατίας και ελευθερίας, η κατάπτυστη συγκυβέρνηση υλοποιώντας την πολιτική των μνημονίων, της ΕΕ και του ΔΝΤ, θέλει ο μαθητής να σπουδάζει σε ένα σχολείο που θα είναι κάτεργο συνεχών πανελλαδικών εξετάσεων, θα έχει λιγότερους και κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς και υπεράριθμα τμήματα και θα αναζητά χορηγούς για να καλύψει τα έξοδά του.

Γι’ αυτό συγχωνεύουν σχολεία, μειώνουν τις δαπάνες για την παιδεία, κλείνουν τμήματα των ΕΠΑΛ και απολύουν καθηγητές. Όσοι καταφέρουν να μπουν στο πανεπιστήμιο, μέσα από εξοντωτικές τρίχρονες πανελλήνιες εξετάσεις, θα παίρνουν κι από εκεί ένα πτυχίο με πολύ αμφίβολη προοπτική, με την ανεργία των νέων να φτάνει στο 60%.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ  καταδικάζει το «νέο Λύκειο», και παλεύει:
 Για ένα 12χρονο υποχρεωτικό, δημόσιο σχολείο για όλους, για την κατάργηση των πανελληνίων και της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
     Επιδιώκουμε ίσες ευκαιρίες για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, άμεση αύξηση δαπανών για την Παιδεία.
       Είμαστε ενάντια στις συγχωνεύσεις, πόσο μάλλον τις καταργήσεις των σχολείων.
       Αντιστεκόμαστε στην ύπαρξη φασισμού και τρομοκρατίας στα σχολεία μας.

Θέλουμε ένα σχολείο που θα παρέχει γνώση με κριτικό και απελευθερωτικό χαρακτήρα, μακριά από την παπαγαλία και τη γνώση κονσέρβα. Ένα σχολείο που θα είναι κύτταρο ελευθερίας και ισότιμης πρόσβασης στη γνώση, χωρίς τη θηλιά των συνεχών εξετάσεων. Ένα σχολείο που θα χωρά τα όνειρά όλων μας!


Οι μαθητές πρέπει να αντιδράσουν με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις. Ήρθε η στιγμή να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Ήρθε η στιγμή να συγκρουστούν με τις πολιτικές των μνημονίων, την συγκυβέρνηση της καταστροφής, την ΕΕ, το ΔΝΤ και τον ίδιο τον καπιταλισμό που καταστρέφει τα σχολειά τους και το ίδιο τους το μέλλον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου