Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

25η Μαρτίου: Τότε Ιερά Συμμαχία, τώρα Ευρωπαϊκή Ένωση

Τότε Ιερά Συμμαχία, τώρα Ευρωπαϊκή Ένωση
Τότε Μέτερνιχ, τώρα Μέρκελ
Τότε κοτζαμπάσηδες, τώρα εφοπλιστές, βιομήχανοι και τραπεζίτες

Πέρασαν 194 χρόνια από την έναρξη της μεγάλης επανάστασης του σκλαβωμένου λαού μας, από τον ξεσηκωμό των επί 400 χρόνια ραγιάδων απέναντι στους ισχυρούς της γης, το σουλτάνο και την αντιδραστική Ιερά Συμμαχία της ευρωπαϊκής απολυταρχίας, πρόγονο της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα μηνύματα και οι αγωνιστικές  παρακαταθήκες στέκουν ανυπέρβλητες δύο αιώνες μετά. Στην αρχή λίγοι πίστεψαν στον αγώνα και τη νίκη. Βολεμένοι, κάθε λογής εφοπλιστές, κοτζαμπάσηδες, φαναριώτες, μητροπολίτες, «συνέστηναν» υπομονή και ελπίδες για το απώτατο μέλλον, προσμένοντας αποκλειστικά στην ξένη παρέμβαση, αφού οι συνθήκες κατ’ αυτούς ήταν πάντα «ανώριμες».

Σε αντίθεση με αυτούς, οι αγωνιστές του 1821 έκαναν το απρόβλεπτο, έκαναν ένοπλη λαϊκή επανάσταση ενάντια στην κραταιά Οθωμανική αυτοκρατορία, κόντρα σε κάθε πρόβλεψη, κόντρα σε κάθε χρονική συγκυρία  ή ελπίδα για νίκη, φωνάζοντας σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς ότι το υπέρτατο καθήκον όλων είναι η εξέγερση ενάντια στην αφόρητη τυραννία, το «ελευθερία ή θάνατος».

Οι ξένες δυνάμεις, εχθρικές στην αρχή προσπάθησαν να ποδηγετήσουν τον αγώνα και να ελέγξουν τα απελευθερωτικά του χαρακτηριστικά και το κοινωνικό του μήνυμα. Η Αγγλία έστησε το αγγλικό κόμμα, έδεσε με τα ληστρικά δάνεια το αύριο του αγώνα, προκάλεσε δύο εμφυλίους και έφερε την επανάσταση στα πρόθυρα της καταστροφής. Οι Κωλέττηδες και οι Μαυροκορδάτοι μαζί με τους πλοιοκτήτες Κουντουριώτηδες και τα μεγάλα τζάκια της εποχής σε Μωριά και Ρούμελη, τρόμαξαν από τον άνεμο της κοινωνικής αλλαγής που έφερνε η ένοπλη επανάσταση και αντέδρασαν βίαια. Δολοφόνησαν λαϊκούς «επικίνδυνους» αγωνιστές όπως ο Αντώνης Οικονόμου και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, φυλάκισαν τους ανυπόταχτους όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Σήμερα το αντιδημοκρατικό και αντιδραστικό τέρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται για άλλη μια φορά, όπως τότε η Ιερά Συμμαχία, να επιβάλλει σε στενή συνεργασία με την ντόπια ολιγαρχία, μια άλλου τύπου τυραννία, οικονομική και πολιτική, καταλύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και κάθε έννοια ανεξαρτησίας. Για άλλη μια φορά η ντόπια μεγαλοαστική τάξη συντάσσεται με τους οικονομικούς εισβολείς, ενώ το ακροδεξιο-ναζιστικό κομμάτι του συστήματος πλειοδοτεί δήθεν σε πατριδοκαπηλεία αποκρύπτοντας το πρόσφατο δοσιλογικό του παρελθόν.


Απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, η μαχόμενη αντικαπιταλιστική αριστερά τιμά τους ηρωικούς λαϊκούς αγωνιστές της μεγάλης επανάστασης του 1821, πιστεύει στο όραμα ενός άλλου κόσμου χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, παλεύει για το όραμα ενός κόσμου σοσιαλιστικού, και στέκεται πρωτοπόρα στους σύγχρονους αγώνες για λαϊκή κυριαρχία, δημοκρατία και ανεξαρτησία, καλώντας το λαό να προσπεράσει τις εγκληματικές αυταπάτες που καλλιεργεί η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού μέσα στα πλαίσια της Ευρωζώνης και της ΕΕ, και προτάσσοντας τα αιτήματα της ακύρωσης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, της εξόδου από το Ευρώ και την ΕΕ, της εθνικοποίησης των τραπεζών και της υπαγωγής των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών υπό δημόσιο και εργατικό έλεγχο.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

21 Μάρτη - Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και του φασισμού


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχει το Σάββατο 21 Μάρτη στα συλλαλητήρια ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό που διοργανώνονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Το Σάββατο διαδηλώνουμε ενωμένοι ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές και τον φασισμό που απειλεί να μετατρέψει την κρίση του καπιταλισμού σε μια νέα εποχή των τεράτων για τις ανθρώπινες κοινωνίες.

Η πολιτική της σύγχρονης Ιεράς Συμμαχίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την μία πλευρά εφαρμόζει  πολιτικές λιτότητας και στραγγαλίζει τους λαούς με πρόσχημα το Δημόσιο Χρέος και από την άλλη πλευρά χτίζει την Ευρώπη φρούριο. Προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης με το ρατσιστικό δηλητήριο, δολοφονεί χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στα νερά της Μεσογείου, απελπισμένους ανθρώπους που φέυγουν να σωθούν από τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τους πολέμους που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει στις χώρες τους με τις πολιτικές της και τις ιμπεριαλιστικές της επεμβάσεις. Με αυτό τον τρόπο στρώνει το δρόμο στην ακροδεξιά και τις φασιστικές συμμορίες.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου επέβαλε τα μνημόνια της καταστροφής, χέρι-χέρι με την ρατσιστική πολιτική. Η πτώση της κυβέρνησης και η συντριβή των μνημονιακών κομμάτων στις τελευταίες εκλογές, ανοίγει το δρόμο, με την συνέχιση των αγώνων μας, για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, να υλοποιήσουμε όλα τα αιτήματα του αντιρατσιστικού κινήματος και να τσακίσουμε την φασιστική συμμορία της ΧΑ.

Το αντιφασιστικό κίνημα μετά την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα, σήκωσε τείχος απέναντι στους φασίστες, διέλυσε τα σχέδια Σαμαρά- Μπαλτάκου για στήριξη στους ναζιστές και τους ανάγκασε να άρουν την ασυλία και να τους οδηγήσουν στην φυλακή. Η αλληλεγγύη στους εργάτες γης της Μανωλάδας απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία, οι διαδηλώσεις μετά τις δολοφονίες στο Φαρμακονήσι, η στήριξη στους εξεγερμένους της Αμυγδαλέζας και τους Σύριους πρόσφυγες,  έχτισαν ένα δυνατό αντιρατσιστικό κίνημα.

Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με ένα ρατσιστικό και εθνικιστικό κόμμα όπως οι ΑΝΕΛ είναι δρόμος διατήρησης της δύναμης της εξουσίας του κεφαλαίου και των μηχανισμών του και όχι ρήξης από την πλευρά των εργατικών συμφερόντων. Οι υποσχέσεις περί κλεισίματος των κολαστηρίων τύπου Αμυγδαλέζας μένουν στα λόγια, για την ώρα, και η κυβέρνηση μιλά για την εφαρμογή του νόμου που τα θέσπισε. Η διείσδυση των φασιστών στο στρατό, στην αστυνομία και στα σώματα ασφαλείας παραμένει αδιατάρακτη. Οι δηλώσεις του υπουργού Προ-ΠΟ που καλεί τους φασιστικούς θύλακες στο στρατό να αυτοδιαλυθούν αφ’ ενός δείχνουν την οξύτητα του προβλήματος και αφετέρου δείχνει την έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για αποφασιστική σύγκρουση με τους φασίστες. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι τα ΜΑΤ και οι ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ παραμένουν ως είχαν στη βασική αποστολή τους να καταστέλλουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Όλα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα να παλέψει για την υλοποίηση των αιτημάτων του χωρίς καμία αναμονή. Απαιτούμε να κλείσουν τώρα  τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να απελευθερωθούν όλοι οι μετανάστες. Να δοθεί  ιθαγένεια για όλα τα παιδιά χωρίς προϋποθέσεις. Να γκρεμιστεί το τείχος του Έβρου και να διαλυθεί η Φρόντεξ στο Αιγαίο. Να δοθεί άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες, νομιμοποίηση και χαρτιά για όλους τους μετανάστες. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις δικαστικές αρχές ότι θα καταδικάσουν τους δολοφόνους, μόνο το μαζικό κίνημα μπορεί να το εξασφαλίσει.

Για να βάλουμε οριστικά τέλος στη φρίκη του φασισμού και του ρατσισμού, χρειάζεται να ανατρέψουμε συνολικά το σύστημα που τη γεννάει και τη θρέφει. Να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό που προσπαθεί να συντρίψει κάθε εργατικό δικαίωμα, λαϊκή κατάκτηση, συλλογική δράση και δημοκρατική ελευθερία για να ξεπεράσει την ιστορικού χαρακτήρα κρίση του. Για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο σοσιαλιστικό, χωρίς διακρίσεις, απαλλαγμένο από τα δεσμά της καπιταλιστικής καταπίεσης και εκμετάλλευσης.

Όλες και όλοι στα συλλαλητήρια στις 21 Μάρτη!

Στη Λαμία, στην Πλατεία Ελευθερίας, στις 12:30 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Για τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με ΟΟΣΑ

17 Μαρτίου 2015

Μέχρι πρότινος ξέραμε ότι ο ΟΟΣΑ είναι ένας νεοφιλελεύθερος καπιταλιστικός οργανισμός με συγκεκριμένη ατζέντα νεοφιλελεύθερης απάντησης στην κρίση. Αυτά έλεγε μέχρι και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή το 2013 απέναντι στον Υπουργό Ανάπτυξης της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη, για την αποδοχή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ. Χτες ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και τα περισσότερα ΜΜΕ τον εμφάνισαν ως έναν τεχνοκρατικό οργανισμό σε… προοδευτική κατεύθυνση(!), που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να φέρει τις «αναγκαίες δομικές αλλαγές που έχει η κοινωνία».

Θα δεχτεί λοιπόν η κυβέρνηση (για την ακρίβεια: θα πληρώσει) τον ΟΟΣΑ για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα της κοινωνικής κρίσης, της ανεργίας και της ανάπτυξης.

Τι να πρωτοθυμηθούμε;  Ότι στα highlights των προτάσεων της προηγούμενης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ ήταν η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου για τα μαγαζιά τις Κυριακές, για την οποία οι «ειδικοί» του ΟΟΣΑ είχαν προβλέψει ότι θα φέρει 30000 νέες θέσεις εργασίας;

Ότι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη «μείωση της γραφειοκρατίας» βασικά σημαίνουν επιχειρήσεις που δεν θα ελέγχονται περιβαλλοντικά, αρχαιολογικά, δεν θα δίνουν λόγο στο ΙΚΑ, στην Επιθεώρηση Εργασίας και σε κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό του δημοσίου!

Ότι προφανώς και δεν χρειάζεται κανένας ΟΟΣΑ για να συμβουλέψει τι θα πρέπει  να γίνει με τον ΦΠΑ, όταν η κυβέρνηση έχει «ξεχάσει» ακόμη και το απλό αίτημα για μηδενισμό του ΦΠΑ στα είδη βασικής λαϊκής κατανάλωσης για να μπορούν στοιχειωδώς να ζήσουν οι άνεργοι, οι φτωχοί και οι συνταξιούχοι;

Ας μας δείξουν μια χώρα στην οποία ο ΟΟΣΑ να βοήθησε έστω να καταπολεμηθεί –κι όχι να νομιμοποιηθεί με νομικό οπλοστάσιο!- η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπη και το λαθρεμπόριο των καπιταλιστών και των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Ίσα ίσα, ο ΟΟΣΑ θεωρεί μέτρο ελκτικό στην ανάπτυξη την μείωση των φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές.

Είναι τραγικό για μία κυβέρνηση που θέλει να μιλάει στο όνομα της αριστεράς να πουλάει ως «προοδευτική οπλιτική» κάθε νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Οι γενικόλογες αναφορές σε «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» για τον «εκσυγχρονισμό» της Ελλάδας μας οδήγησαν στην εποχή Σημίτη και στο Καστελόριζο του ΓΑΠ, κι αυτό ο εργαζόμενος λαός δεν το ξεχνάει.

Με 4 κεφάλια πλέον η τρόικα!

13 Μαρτίου 2015

Επιστροφή της Τρόικας, ενισχυμένης με ένα νέο μέλος, αλλά και των ελέγχων της είναι το αποτέλεσμα των περίφημων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές-δήθεν εταίρους.

Η νέα τετρακέφαλη Τρόικα βαφτίζεται «Ομάδα των Βρυξελλών» (Brussels Group - BG), καθώς στους ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ προστίθεται ένας ακόμα μηχανισμός υπέρ των τοκογλύφων, το ESM/EFSM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθεροποίησης/Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας). Η κυβέρνηση δέχτηκε ότι η «Ομάδα των Βρυξελλών» θα κάνει ελέγχους αξιολόγησης της εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων. Με δυο λόγια, τρόικα, μνημόνιο, καθεστώς επιτροπείας συνεχίζονται κανονικά.

Η σημερινή νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με το γραμματέα του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία, γνωστό για τον καταστροφικό ρόλο του ως υπουργός Οικονομικών του Μεξικού, ξαναφέρνει στην επικαιρότητα τα αντιλαϊκά μέτρα της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ. Εξάλλου η επιστολή Βαρουφάκη με μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία με την ΕΕ, περιείχε μέτρα διαλεγμένα από τις υποδείξεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ για το 2015.

Φαίνεται ότι από την πολιτική συμβιβασμού με την ΕΕ και τους δανειστές που ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ περνάμε και με την ¨τεχνική βοήθεια" του ΟΟΣΑ, σε προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.