Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Για τη νέα εκατόμβη νεκρών στη Νίκαια από τρομοκρατικό χτύπημα

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016
Η λύση είναι το σταμάτημα του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, όχι η κλιμάκωση τους

To νέο βάναυσο φασιστικό τυφλό δολοφονικό χτύπημα στην Νίκαια, οδηγεί όλο και πιο βαθιά στο δρόμο της κλιμάκωσης του πολέμου και της κρατικής τρομοκρατίας στην περιοχή μας, στην Ευρώπη και γενικά.

Παρότι η Γαλλία βρίσκεται εδώ και πάνω από 6 μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το νέο χτύπημα δεν αποφεύχθηκε. Η γαλλική κυβέρνηση έσπευσε να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για άλλους 3 μήνες, να πολλαπλασιάσει την παρέμβαση του στρατού και να "υποσχεθεί" πιο άμεση εμπλοκή στον πόλεμο στην Μ. Ανατολή. Συνεχίζει έτσι τον ίδιο ακριβώς δρόμο της ιμπεριαλιστικής βίας και της εσωτερικής τρομοκρατίας που ακριβώς οδήγησε στις απανωτές τραγωδίες και με βεβαιότητα δεν θα αποσοβήσει τον κίνδυνο μελλοντικών χτυπημάτων.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ειδικά η γαλλική ολιγαρχία έχουν ιστορικές ευθύνες για το μακελειό των λαών στην περιοχή μας. Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έχει την πρώτη ευθύνη στο κομμάτιασμα και την καταστροφή της Λιβύης, έχει πάρει ενεργό μέρος στην κλιμάκωση του πολέμου στην Μ. Ανατολή, στην συνειδητή δημιουργία εκατοντάδων εκατομμυρίων απελπισμένων και χωρίς μέλλον ανθρώπων, στην Β. Αφρική, στις χώρες του Μαγκρέμπ, στην Μ. Ανατολή, εκεί ακριβώς που τώρα αναπτύσσονται οι ορδές του ISIS.

Ο κλιμακούμενος πόλεμος εντός και εκτός συνόρων από άλλους παρουσιάζεται σαν "πόλεμος υπέρ του Ισλάμ" και από άλλους σαν πόλεμος για τις "αξίες του δυτικού πολιτισμού". Όμως στον συγκεκριμένο πόλεμο πίσω από τις "ιδεολογίες" δεν κρύβεται τίποτα άλλο παρά η αδίσταχτη διαμάχη των πολυεθνικών ομίλων (γαλλικών, αμερικανικών κλπ) για την επικράτηση των συμφερόντων τους στην αιματηρή μοιρασιά της περιοχής. Σ’ αυτό τον πόλεμο συμμετέχουν, συμμαχούν ή αντιμάχονται ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και δυνάμεις, τα ντόπια αντιδραστικά καθεστώτα της Μ. Ανατολής, που στηρίζουν οι αστικές τάξεις της περιοχής. Σε όλους αυτούς ανήκει η ευθύνη για την ανάδυση και ενθάρρυνση τερατουργημάτων τύπου ISIS. Θύματα αυτού του πολέμου είναι οι λαοί και οι εργαζόμενοι των χωρών τόσο αυτών που γνωρίζουν τη φρίκη του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, όσο και των ιμπεριαλιστικών χωρών που δεν μετρούν μόνο τα θύματα της οικονομικής κρίσης και του κοινωνικού πολέμου, αλλά αθροίζουν κι αυτοί τους νεκρούς τους σ’ ένα πόλεμο που δεν επέλεξαν και δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντά τους.

Η λύση του δράματος δεν βρίσκεται ούτε στην κλιμάκωση του πολέμου, ούτε στη δημιουργία μιας μόνιμης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ούτε στην επέκταση της εκμετάλλευσης και της ανείπωτης φτώχειας των λαών αυτών, ούτε στη ρατσιστική κλιμάκωση της "ισλαμοφοβίας" και της γκετοποίησης των προσφύγων, της αντιμετώπισής τους συλλήβδην σαν "τρομοκράτες", που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ρίχνουν νερό στον μύλο της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Βρίσκεται στον ακριβώς αντίθετο δρόμο: Στην ανάπτυξη ενός μεγάλου διεθνιστικού κινήματος για το σταμάτημα των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή. Στη δυνατότητα των λαών να στήσουν μια νέα ζωή με κέντρο τα δικά τους συμφέροντα και ανάγκες, με διεθνιστική αλληλεγγύη για το ξαναχτίσιμο των ρημαγμένων περιοχών τους, με δημοκρατία και το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι τις τύχες τους. Με λήψη άμεσων μέτρων για αλληλεγγύη και αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων, μακριά από στρατόπεδα συγκέντρωσης και χώρους εγκλεισμού. Για την ανατροπή της βίαιης νεοφιλελεύθερης / καπιταλιστικής επίθεσης στους λαούς της Ευρώπης, την ενίσχυση των κοινωνικών και δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.

Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να εξασφαλίσει ασφάλεια στους λαούς της Ευρώπης. Ο άλλος θα τους οδηγήσει να πληρώνουν αυτοί το βαρύ τίμημα των επιλογών και της πολιτικής των πολυεθνικών, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου